suomeksi in english

TKY

Studentorganisationerna: Makes inkomster får inte påverka studenternas bostadstillägg

03/07/08

Finlands studentkårers förbund FSF, Förbundet för studerandekårer vid yrkeshögskolorna i Finland SAMOK, Förbundet Liberala Studentklubben LSK, Keskustan opiskelijaliitto KOL, Samlingspartiets Studerandeförbund Tuhatkunta, Socialdemokratiska studerande SONK, Vasemmisto-opiskelijat VASOP, De Gröna Unga och Studerande VINO samt Akavas studerandedelegation AOVA kräver att den inverkan som sambos eller makes inkomster har på studenternas bostadstillägg skall upphävas. Praxisen är orättvis och besvärlig ur studentens synvinkel, och den förorsakar orimligt mycket arbete för FPA.

Sedan år 2000 påverkas bostadstillägget, som utgör en väsentlig del av studiestödet, av en behovsprövning utifrån makes inkomster; m.a.o. kan en student få sänkt bostadstillägg eller fullständigt avslag på grund av makes inkomster. Denna bestämmelse har visat sig vara mycket misslyckad ur såväl studenternas som FPA:s synvinkel.

I lagen om studiestöd avser make äkta makar och personer som lever under äktenskapsliknande förhållanden, alltså personer som är registrerade partner eller sambor. Personer av olika kön som bor i samma lägenhet betraktas automatiskt som sambor.

Studenter flyttar ofta in i en gemensam bostad i ett rätt tidigt skede av förhållandet för att på så sätt spara in på hyresutgifterna. Att man flyttar ihop innebär dock sällan att man förbinder sig att livnära varandra, utan vardera parten ansvarar i allmänhet själv för sina egna hyresutgifter. Därför upplevs den nuvarande praxisen som synnerligen orättvis och gammalmodig. I en undersökning som Studentkåren vid Helsingfors universitet genomförde år 2007 uppgav till exempel 74 procent av de tillfrågade att de inte har gemensamt hushåll med sin sambo eller make. Då makes inkomster beaktas vid beviljandet av bostadstillägg tvingar detta i praktiken den fattigare parten att arbeta mera för att täcka sina egna boendeutgifter.

Praxisen är invecklad och leder till pinsamma situationer. FPA har ansvar för att utreda vilka par av olika kön som lever "under äktenskapsliknande förhållanden" och vilka som endast är kombor (delar lägenhet utan att vara par). Bland unga är det vanligt att kombon också kan vara en person av det motsatta könet. Det kan emellertid visa sig vara svårt att utreda relationens art. Som värst tvingas exempelvis kombornas vänner eller släktingar vittna inför FPA om de boendes sexuella läggning, tidigare förhållanden och nuvarande omständigheter. På de olika handläggningsnivåerna tar det tid och resurser att fatta beslut och behandla de påföljande besvären.

I Utvecklingsplanen för utbildning och forskning 2007-2012 har det ställts upp som mål att frångå behovsprövningen utifrån makes inkomster. Ett avskaffande av behovsprövningen utifrån makes inkomster skulle uppskattningsvis kosta 1,8 miljoner euro per år i och med att sådana studenter som på basis av sina egna inkomster är berättigade till stöd skulle komma att omfattas av bostadstillägget. Detta är ett lågt pris för att avskaffa ett missförhållande som uppfattas som orättvist och problematiskt.

Ytterligare information:
Tuomas Telkkä, ordförande (FSF), 044906 50 07, [email protected],
Armi Murto, ordförande (SAMOK), 050389 10 00, [email protected],
Otto Andersson, ordförande (LSK), 040740 87 22, [email protected],
Juha Iso-Aho, ordförande (KOL), 050374 54 16, [email protected],
Jenny Nyman, ordförande (Tuhatkunta), 040538 46 52, [email protected],
Mikko Koskinen, ordförande (SONK), 050304 20 07, [email protected],
Niina Kiviaho, ordförande (VASOP), 040750 24 78, [email protected],
Laura Nordström, ordförande (VINO), 050367 66 71, [email protected],
Heidi Handolin, ordförande (AOVA), 040577 81 49, [email protected]

Tillbaka