på svenska in english

TKY

Vaihto-opiskelija on opiskelija joukkoliikenteessäkin

21.11.2007

Helsingin kauppakorkeakoulu, Helsingin yliopisto, Sibelius-Akatemia, Svenska handelshögskolan, Taideteollinen korkeakoulu, Teatterikorkeakoulu, Teknillinen korkeakoulu, Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Sibelius-Akatemian ylioppilaskunta, Svenska Handelshögskolans Studentkår, Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunta, Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunta ja Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta esittävät, että vaihto-opiskelijat saavat saman 50 %:n joukkoliikennealennuksen kuin muutkin opiskelijat. Tällä hetkellä vaihto-opiskelijat eivät pääsääntöisesti ole oikeutettuja opiskelija-alennukseen.

Helsingin kauppakorkeakouluun, Helsingin yliopistoon, Sibelius-Akatemiaan, Svenska handelshögskolaniin, Taideteolliseen korkeakouluun, Teatterikorkeakouluun ja Teknilliseen korkeakouluun tulee vuosittain noin 1680 vaihto-opiskelijaa ympäri maailmaa. Nämä opiskelijat tulisi nähdä arvokkaana ja tasavertaisena osana yliopistoyhteisöä, Suomen esittelijöinä kotimaassaan, sekä mahdollisina tulevina tutkinto-opiskelijoina tai jopa Suomen kansalaisina. Vaihto-opiskelijoiden aseman parantaminen tukee yliopistojen kansainvälistymistavoitteita ja siten laadun parantamista. He vievät kotiyhteisöönsä kuvaa Suomesta ja pääkaupunkiseudusta ja edistävät näin omalta osaltaan Suomen tunnettuutta maailmalla. Vaihto-opiskelijat ovat mukana luomassa monikulttuurista ja kansainvälistä pääkaupunkiseutua.

Vaihto-opiskelijoiden taloudellinen asema ei ole parempi kuin muilla opiskelijoilla. Korkeammat hinnat joukkoliikenteessä lisäävät vaihto-opiskelijoiden eriarvoisuutta muihin opiskelijoihin nähden sekä rajoittavat heidän liikkumistaan pääkaupunkiseudulla. Suomalainen opiskelija voi muuttaa kotipaikkakuntaansa ja saada sitä kautta oikeuden joukkoliikenteen opiskelija-alennukseen. Ulkomaisella opiskelijalla sitä mahdollisuutta ei ole. Kallis joukkoliikenne haittaa vähävaraisen vaihto-opiskelijan opintoja, etenkin kun moni vaihto-opiskelija asuu eri kunnassa kuin missä opiskelee. Asuntoja ei läheskään aina ole tarjolla omassa opiskelukunnassa.

Kuntien tulisi koulutuspoliittisen näkökulman lisäksi ajatella yliopistoja mahdollisuutena myös menestyksekkääseen aluepolitiikkaan. Joukkoliikenne-alennukset ovat yksi keino tukea kansainvälistyvien yliopistojen ja monikulttuuristen kuntien tekemää työtä. Joukkoliikennealennukset ovat myös tapa viestiä niin ulkomailta tuleville opiskelijoille kuin koko kansainväliselle yhteisöllekin, että vaihto-opiskelijat ovat haluttuja ja tervetulleita opiskelemaan Suomeen, kuten suomalaiset opiskelijat ovat tervetulleita muualle.

Yllä mainittuihin seikkoihin vedoten, me allekirjoittajat esitämme myös vaihto-opiskelijoille 50 %:n opiskelija-alennusta pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä.

Helsingin kauppakorkeakoulu 
Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta
Helsingin yliopisto
 
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta
Sibelius-Akatemia
 
Sibelius-Akatemian ylioppilaskunta
Svenska handelshögskolan
 
Svenska Handelshögskolans Studentkår
Taideteollinen korkeakoulu
Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunta
Teatterikorkeakoulu

Teatterikorkeakoulun ylioppilaskunta 
Teknillinen korkeakoulu
Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta

Lisätietoja:
Johanna Haapala
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta
[email protected]

Pekka Lampinen
Helsingin kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta
[email protected]

Satu Alikoski
Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta
[email protected]

Corinne Lauritzon
Svenska Handelshögskolans Studentkår
[email protected]

 

 

Takaisin