på svenska in english

TKY

Kuvaukset viroista

Varapuheenjohtaja

Varapuheenjohtaja toimii hallituksen puheenjohtajan oikeana kätenä. Käytännössä pääset ottamaan itsellesi kirjavan määrän erilaisia projekteja ja edustuksia, joita hallinnoit omatoimisesti. Projektien sisältö riippuu kuitenkin paljon sinusta itsestäsi, sillä pystyt muokkaamaan omaa toimenkuvaasi paljonkin. Ensi vuonna pääset varmasti Aalto-yliopiston ylioppilaskunta -projektin ytimeen käsiksi ja kantamaan suurta vastuuta sen eteenpäin viemisessä. Varapuheenjohtajan onkin hyvä olla aktiivinen ja valmis itsenäiseen työskentelyyn. Kuluneena vuonna varapuheenjohtaja on pistänyt kypärään päähän, remmin kireällä ja lähtenyt sinne missä palaa - samaa lienee tarjolla myös ensi vuonna.

Koulutuspoliittiset asiat (kopo, kova)

TKY:n hallituksen korkeakoulupoliittisten asioiden kopovastaavana kannat vastuun TKY:n osallistumisesta Aalto-yliopiston valmisteluun. Aalto-projektin myötä joudut perehtymään myös keväällä 2009 eduskunnassa käsiteltävään yliopistolakiin sekä Suomen korkeakoulutuksen kokonaisuudistukseen. Tiivis yhteydenpito mitä moninaisimpiin sidosryhmiin on tehtävässä onnistumisen välttämätön edellytys. Kopovastaava on perinteisesti myös istunut TKK:n strategisissa hallintoelimissä. Suurista TKK:n sisäisen rakenteellisen kehittämisen projekteista sektori on lisäksi vastannut kandidaattiohjelmien yhdistämisestä. Koposektori tekee tiivistä yhteistyötä erityisesti koulutuspoliittisen koposektorin ja kv-sektorin kanssa.

Kaikenkaikkiaan kopovastaavan tehtävä tarjoaa jännittäviä näköaloja, monimutkaisia projekteja, vaikutusvaltaisia tuttavuuksia ja runsasta kahvin juontia.

Koulutuspoliittiet asiat (kopo, pehmeä)

 Sektorilla pääset vaikuttamaan koulutuspoliittisiin asioihin erityisesti TKK:n sisällä. Pääset esimerkiksi pohtimaan miten perusopetusta voidaan kehittää ja seuraamaan kuinka TKK:n laadunvarmistusjärjestelmän sisäiset auditoinnit toteutetaan. Istut edustajana mm. TKK:n opintotoimikunnassa.

Ensi vuonna tullaan yhteistuumin muun edunvalvontaporukan kanssa miettimään entistä tarkemmin kuinka Aaltoyliopisto vaikuttaa tulevaisuuden opiskelijaan ja kuinka Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan edunvalvontaa tullaan tekemään.

Kuluvana vuonna oppia on kertynyt monesta - esimerkiksi organisaatioiden toimintatavoista, sidosryhmävaikuttamisesta ja ihmisten erilaisista tavoista oppia opetettua. Vuosi on ollut raskas, hauska ja opettava monella eri osa-alueella. Yhdellä lauseella sitä voisi kuvata kuitenkin parhaiten: Vuosi on ollut parhautta.

Järjestöasiat

Hallituksen järjestövastaavana vastaat aatteellisista päätöksistä koskien yhteistyötä ylioppilaskunnan ja sen piirissä toimivien yhdistysten välillä. Ylioppilaskunnan piirissä toimivat yhdistykset ovat merkittävä osa yhteisöä. Monipuolisen yhdistyskentän mahdollistamiseksi ylioppilaskunta tukee yhdistyksiä monin tavoin, tarjoamalla niille mm. tiloja, rahallista tukea, neuvontaa, toimistopalveluita, yms. Palveluiden käytännön toteuttamisesta vastaa järjestösihteeri, ja järjestövastaavana olet mukana suunnittelemassa pelisääntöjä, joilla palveluita tarjotaan, ja tekemässä merkittävimpiä päätöksiä. Isoin sihteerin ja hallitusvastaavan projekti vuoden aikana on avustusten jakaminen maalis-huhtikuussa. Merkittävän osan päätöksistä tekee lopulta hallitus, jolloin tärkeä osa huolellista valmistelua on keskustelu muun hallituksen kanssa.

Kansainväliset asiat (kv)

Kansainväliset asiat ovat ehkäpä toimenkuvaltaan monimuotoisin hallitusnakeista. Toisaalta pääsee tapaamaan yksittäisiä ulkkareita, miettimään heille tarjottavia palveluja, ja toisaalta taas pääsee Euroopan ja jopa globaalin tason konferensseihin keskustelemaan insinöörikoulutuksen tulevaisuudesta huippuyliopistojen professoreiden kanssa. Tämän lisäksi kv-vastaavan toimenkuvaan kuuluu tiukka edunvalvonta yliopisto- ja kansallisella tasolla, yhteydenpito Otaniemen kv-toimijoihin sekä suhdetoiminta ulkomaisten ylioppilaskuntien kanssa. Piilevä tai miksei avoinkin koposydän on eduksi, ja uusiin ihmisiin tutustumisesta pitäminen elinehto.

Teekkarikylä

Teekkarikylävastaava (kavereiden kesken kyläpäällikkö) vastaa Teekkarikylän asukastoiminnan pyörittämisestä toimien mm. asumisviihtyvyydestä ja asukkaiden tapahtumista vastaavan elimen, kyläsenaatin, puheenjohtajana. Kyläpäällikkö toimii myös asukastoimikunnassa ja tilakehitystoimikunnassa, jos ei puheenjohtajana, niin ainakin aktiivisena jäsenenä. Asukastoiminnan lisäksi kyläsektorilla pääsee tutuksi mm. yleisesti asumisasioiden, kaavoituksen, kylän talouden ja kiinteistöpuolen hommien kanssa.

Itse sektorilla työskentelee kyläpäällikön lisäksi kyläsihteeri ja kiinteistöapulainen. Näiden lisäksi yhteistyötä tehdään paljon myös asuntotoimiston, rakennusmestarin ja kiinteistöpäällikön sekä myös järjestö- ja soposektoreiden kanssa. Unohtamatta tietenkään linnanisäntiä ja OtaHOASin asukastoimikuntaa.

Kyläsektori on erittäin mielenkiintoinen ja monipuolinen sektori. Toiminta vaihtelee laidasta laitaan: samalle päivälle saattaa hyvinkin osua sekä romupyörien keräämistä kylästä että Otaniemen tulevien kaavoitus- ja kehityshankkeiden esittelyä jäsenistölle. Ensi vuoden erityishaasteena on asukastoiminnan ja Teekkarikylän aseman määrittäminen uudessa Aalto-ylioppilaskunnassa.

Mahdollisuuksia ja tekemistä siis löytyy, ja toimijan onkin mahdollista muokata toimenkuvaansa paljolti omien mieltymystensä mukaisesti. Yksi asia on kuitenkin varma: teekkariuden sydämenä toimivassa Teekkarikylässä toiminta ei koskaan lakkaa!

Sosiaalipolitiikka (sopo)

Sosiaalipolitiikka eli sopo tarkoittaa yhden määritelmän mukaan julkisia toimia, joilla pyritään takaamaan väestölle kohtuullinen elintaso, turvallisuus ja viihtyvyys sekä näihin toimiin kohdistuvaa tutkimusta tieteenalana.

Sosiaalipoliittinen edunvalvonta ylioppilaskunnissa keskittyy pääosin juuri opiskelijoiden toimeentulon, mutta merkittävissä määrin myös opiskelijoiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön. Sopojen kenttä ei kuitenkaan rajoitu näihin kahteen teemaan vaan kenttään kuuluu aina TKK:n ravintolatoimikunnista kunnan poliittiseen päätöksentekoon liittyvä lobbaus. Joku onkin sanonut, että sopo on elämän sektori.

Viestintä ja tietotekniikka (ViTi)

Viestintä- ja tietotekniikkavastaavana pääset ammattilaisten pariin. Työskentelet yhdessä tiedottajan ja AD:n kanssa ylioppilaskunnan viestinnän parissa pohtien sekä sisäistä että ulkoista viestintää. Toisaalta tietotekniikkasihteerin ja atk-tukihenkilön kanssa vastaat toimiston tietotekniikasta, jonka näkyvin osa jäsenistölle on TKY:n verkkosivusto ylläpito. Jottei hommat loppuisi kesken, olet se henkilö, joka tarkkailee ja toisinaan myös ihmettelee Polyteekkarin ja OUBSin toimintaa. ViTi-vastaavan erikoisuuksiin kuuluu myös kunnia päästää vastaavaan siitä osa-alueeesta, joka lähtökohtaisesti on ensimmäisenä kehityskohteena jokaisessa organisaatiossa: jäsenistölle tiedottaminen.

Men, aber, mutta… hauskaa on ja ensi vuonna varsinkin on erinomaiset mahdollisuudet päästä luomaan Aalto-yliopiston ylioppilaskunnalle uutta visuaalista ilmettä, verkkosivustoja ja muutosviestintää - siinäpä haasteita kerrakseen!

Teekkariasiat ja palvelut (+liikunta)

TKY:n hallituksen teekkarivastaava vastaa teekkarisektorin toiminnasta ja toimii teekkarijaoston puheenjohtajana. Teekkarisektori vastaa teekkariperinteiden vaalimisesta ja järjestää käytännössä suurimman osan TKY:n näkyvästä toiminnasta. Esimerkkejä teekkarisektorin järjestämästä toiminnasta ovat Wappu, TKY:n vuosijuhlat, Dipolibileet sekä eri teekkarijaoston toimikuntien järjestämät tapahtumat kuten Otasuunnistus. Teekkarijaostossa toimivat lisäksi teekkari- ja kulttuurisihteeri, järjestosihteeri sekä teekkarijaoston 11 vapaaehtoista tirehtööriä. Ensi vuonna teekkarijaoston tirehtöörien vetämät toimikunnat ovat isännistö ja emännistö sekä fuksi-, iso-, KV-, juhla-, kulttuuri-, liikunta- ja museotoimikunnat.

Ensi vuonna teekkarisektorin suurin haaste tulee olemaan teekkaritoiminnan tulevaisuus Aalto-yliopiston ylioppilaskunnassa (AYY). Muita sektoria työllistäviä asioita ovat uudet toimikunnan (KV/KV-iso) integroiminen teekkarijaostoon sekä tempauksen järjestäminen AYY:an liittyen.

Tänä vuonna teekkarivastaava on toiminut myös liikuntavastaavana. Liikuntavastaava vastaa liikuntasektorin toiminnasta ja toimii yhdessä liikuntasihteerin ja teekkarijaoston liikuntatirehtöörin kanssa. Liikuntasektori vastaa paikallisesti TKK:n opiskelijoiden liikunnan edunvalvonnasta sekä osallistuu valtakunnalliseen yhteistyöhön Opiskelijoiden liikuntaliiton (OLL) ja muiden ylioppilaskuntien kanssa. Lisäksi liikuntasektori koordinoi Otaniemen liikuntapalveluiden ja -tapahtumien järjestämistä.

Ensi vuonna liikuntasektorin suurin haaste tulee olemaan esitetyn Aalto-yliopiston sekä koko pääkaupunkiseudun korkeakoululiikuntapalvelukonseptin läpivieminen.