Opiskelijan toimeentulo
Opiskelijan ensisijainen toimeentulon lähde on yleensä opintotuki. Kaikissa opintotukiasioissa kannattaa asioida TKK:n opintotukitoimiston kanssa. Kelan sivuilta löytyy myös tietoa toimeentulosta ja opintotuen sähköinen asiointipalvelu, jossa voit kätevästi esimerkiksi palauttaa tai peruuttaa opintotukea. Näillä sivuilla on hyvin tiivistetysti perustiedot opintotuesta ja muusta toimeentulosta, etsi siis tarkempi tieto TKK:n opintotukitoimiston tai Kelan sivuilta!Lisätietoa opintotuesta: http://opintotuki.tkk.fi/
Mikäli sairastut opiskeluaikana fyysisesti tai henkisesti niin, että sairaus kestää luultavasti yli kaksi kuukautta, sinun kannattaa lakkauttaa opintotukesi ja siirtyä sairauspäivärahan piiriin. Myös tästä löydät lisätietoja TKK:n opintotuesta ja Kelasta.Elämäntilanteesta riippuen saatat niin ikään olla jonkin muun sosiaalietuuden kuin opintotuen piirissä. Esimerkiksi perheelliset opiskelijat löytävät tietoa heille mahdollisesti sopivista etuuksista kuntien sosiaalipalveluista ja Kelan sivuilta.
Opintotuki
TKK:n perustutkinto-opiskelija saa opintotukea 55 tukikuukauden ajan (ennen 1.8.2005 opintonsa aloittaneet saavat tukea pääsääntöisesti 60 kuukautta) ja se koostuu opintorahasta, asumislisästä ja opintolainan valtiontakauksesta.
Opintotuki on vastikkeellinen ja tarveharkintainen etuus. Jos siis nostat opintotukea, sinun on tarkkailtava tulojesi määrää. Mikäli tulosi ylittävät säädetyn vapaan tulon rajan, sinun on palautettava tai peruttava opintorahat ja asumislisät nostaaksesi vapaan tulon rajaasi. Saadaksesi opintotukea sinun on myös täytettävä opintojen edistymisen seurannan vaatimukset eli saatava lukuvuoden aikana vähintään tietty määrä opintopisteitä. Sekä tulovalvonnasta että opintojen edistymisen seurannasta kannattaa lukea lisää TKK:n opintotuen sivuilta.
Opintoraha
Korkeakouluopiskelijan opintoraha 1.8.2008 lukien
- Avioliitossa oleva tai elatusvelvollinen opiskelija 298,00
- Itsenäisesti asuva 18 vuotta täyttänyt 298,00
- Vanhempansa luona asuva 20 vuotta täyttänyt 122,00 *
- Vanhempansa luona asuva 18-19 -vuotias 55,00 *
* = voidaan korottaa vanhempien tulojen perusteella
Opintotuen asumislisä
Opintotuen asumislisään on oikeutettu opiskelija, joka asuu vuokra-, asumisoikeus- tai osaomistusasunnossa. Asumislisää myönnetään opiskeluajan asuntoon. Myös asumislisäkuukausia koskevat vaatimukset opintojen etenemisestä.
Asumislisää haetaan yleensä samanaikaisesti opintorahan hakemisen kanssa ja lomake on sama. Jos haet asumislisää, tarvitset hakemuksen liitteeksi jäljennöksen vuokra- tai asumisoikeussopimuksesta ja Kelan T-lomakkeen. T-lomaketta ei tarvita, jos asunnossa asuvien osoitetiedot ovat väestötietojärjestelmässä ajan tasalla eli vastaavat hakemuksen tietoja tai jos asut opiskelija-asuntosäätiön opiskelija-asunnossa.
Asumislisäkuukaudet otetaan aina tukikuukautena huomioon tulovalvonnassa ja opintojen edistymisen seurannassa. Sen sijaan pelkän asumislisän nostaminen ei kuluta tukikuukausien määrää. Asumislisä on enintään 80 prosenttia kuukausivuokrasta. Asumislisää ei voi saada 252 euroa ylittävälle vuokraosalle - asumislisää voi siis saada enintään 201,60 euroa kuukaudessa. Asumislisä on pienempi, jos asunto on vuokrattu vanhemmilta.
Opintolainan valtiontakaus
Opintolainan valtiontakaus on osa opintotukea ja myös tarkoitettu opiskelijan ensisijaiseksi etuudeksi. Opintolainan takauksen määrä on 300 euroa kuukaudessa. Takaus voidaan myöntää ainoastaan niille kuukausille, joille opiskelija on hakenut opintorahaa. Opintolainaa voi nostaa kerran kuussa, mutta myös harvemmin ja suuremmissa erissä. 1.8.2005 tai sen jälkeen opintonsa aloittanut tai opiskelupaikan vastaanottanut voi olla oikeutettu opintolainan verovähennykseen.
Kela tarkistaa opintolainan hakijan luottotiedot Suomen Asiakastieto Oy:n rekisteristä ennen takauksen myöntöä. Jos opiskelijalla on lievää vakavampi merkintä maksuhäiriöistä, lainatakauksen voi saada vain erityisistä syistä. Mikäli takauksen kanssa tulee ongelmia, kannattaa ottaa yhteyttä kaupungin sosiaalitoimistoon sosiaalisen luototuksen saamiseksi.
Opiskelijan kannattaa hakea valtiontakaus opintolainalle, vaikkei lainaa aikoisikaan nostaa. Yllättävissä tilanteissa laina on tällöin nostettavissa, myös myöhemmin, eikä takausta tarvitse hakea erikseen. Takauksen saaminen ei pakota nostamaan lainaa. Kannattaa olla tarkkana pankkien lainatarjousten suhteen, sillä ne vaihtelevat jonkin verran
Muut opiskelijan toimeentuloa turvaavat palvelut
Yleinen asumistuki
Yleisen asumistuen piiriin kuuluvia opiskelijoita ovat:- Vanhempien luona asuvat opiskelijat
- Ne opiskelijat, jotka asuvat yhdessä oman tai avo-/aviopuolison lapsen kanssa
- Omassa tai avio-/avopuolison omistamassa asunnossa asuvat opiskelijat
- Opiskelijat, joiden opintotuki on lakkautettu (esim. puutteelliset opintosuoritukset tai opintotukikuukausien loppuminen)
Nämä opiskelijat eivät siis ole oikeutettuja opintotuen asumislisään. Yleistä asumistukea haetaan Kelan paikallistoimistoista.
Sairauspäiväraha
Jos opiskelija sairastaa ja on sairautensa vuoksi opiskelukyvytön yli kuukauden ajan, hänen kannattaa selvittää mahdollisuutensa sairauspäivärahaan, etteivät opintotukikuukaudet suotta kulu hukkaan. Sairauspäivärahaa haetaan Kelalta. Opintotukea ja sairauspäivärahaa ei voi saada yhtä aikaa.
Vaikka sairauspäivärahaa ei hakisikaan, lääkärinlausunnot kannattaa säilyttää. Lausuntoja voi tarvita myöhemmin, esimerkiksi mikäli anoo opintotukiajan pidennystä tai joutuu opintojen edistymisen seurantaan. Lääkärinlausunnot voivat olla tarpeen myös asumisoikeuden tarkistusasioissa (opiskelija-asunnossa asuminen edellyttää opintojen etenemistä).
Toimeentulotuki
Opiskelija on oikeutettu muiden kuntalaisten tapaan saamaan toimeentulotukea välttämättömiin elinkustannuksiinsa, mikäli esimerkiksi opintotukipäätös viivästyy tai opiskelija ei saa kesätöitä.