på svenska in english

TKY

Jatko-opintojen rahoittaminen

Rahoittaminen palkalla tai apurahoilla

Tässä osiossa on käsitelty jatko-opintojen rahoitusta esimerkiksi tutkijakoulutuksen tai apurahojen avulla. Opintotuki- ja toimeentuloturva-asioita käsitellään täällä.

Jatko-opiskelija voi rahoittaa opintonsa monella tavalla. Tutkijanuraansa aloittavan taloudellinen tilanne on harvoin mutkaton, eivätkä tutkijoiden palkat useinkaan ole samalla tasolla kuin teknillisten alojen osaajien palkat teollisuudessa saati yrityksissä. Etenkin jos jatko-opintoja aikoo harjoittaa päätoimisesti, rahoituksesta kannattaa keskustella esimerkiksi valvojana toimivan professorin kanssa hyvissä ajoin.

Tässä osiossa esitellään lyhyesti jatko-opintojen rahoitusmahdollisuuksia. Tarkempia tietoja ja lisää hyödyllisiä linkkejä löytyy TKK:n opintotoimiston sivuilta.

Tutkijakoulut

Tutkijakouluissa opiskelevat saavat opetusministeriön rahoittaman peruspalkan. Usein jatko-opiskelija työskentelee vastuualueen projektissa, josta on mahdollista maksaa lisäpalkkaa TKK:n ohjeiden mukaisesti.

Assistentin virka

Assistentin virka on tarkoitettu jatkokoulutuspaikaksi. Jatko-opintojen harjoittamisen lisäksi assistentti on velvollinen antamaan opetusta sekä opintoneuvontaa ja -ohjausta, osallistumaan opetuksen suunnitteluun ja kehittämiseen sekä TKK:n toimintaan liittyviin muihin tehtäviin.

TKK:n tutkimusprojektit

TKK pyrkii ensisijaisesti palkkaamaan omia jatko-opiskelijoita tutkimusprojekteihinsa. Jatko-opiskelijat voivat työskennellä tutkijoina joko TKK:n laboratorioissa, erillisissä laitoksissa tai instituuteissa.

Tutkimusryhmien rahoitus

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus eli Tekes tukee yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimustoimintaa. Rahoitusta myönnetään yksittäisiin tutkimusprojekteihin, teknologiaohjelmiin kuuluviin ja kansainvälisiin projekteihin sekä niiden valmisteluun. Lisää tietoa Tekesin nettisivuilta www.tekes.fi.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Suomen Akatemialla on käytössään useita erilaisia tutkimusrahoitusmuotoja. Akatemialta voi hakea määrärahoja, tutkimusvirkoja ja apurahoja tutkimushankkeisiin ja muuhun tieteen edistämiseen, kuten tutkijankoulutukseen tai kansainväliseen tutkijayhteistyöhön. Lisää tietoa Suomen Akatemian nettisivuilta www.aka.fi.

Euroopan unioni rahoittaa tutkimustyötä tutkimuksen puiteohjelmilla. Jatko-opiskelijat voivat työskennellä TKK:lla EU:n rahoittamissa kansainvälisissä tutkimusprojekteissa. Kansainvälisen tutkimusprojektin vastuullisena johtajana toimii TKK:n professori ja jatko-opiskelijan kannattaa neuvotella hänen kanssaan osallistumisestaan tutkimusprojektiin.

Teknillisen korkeakoulun tutkijankoulutusstipendi

Teknillinen korkeakoulu myöntää vuosittain jatko-opiskelijoille stipendejä kokopäiväistä opiskelua varten. Stipendin suuruus on 15 000 euroa per lukuvuosi.

Teknillisen korkeakoulun tukisäätiön apurahat

Tukisäätiö myöntää apurahoja ulkomaiseen jatko-opiskeluun. Hakuaika on yleensä keväällä ja hakulomakkeet löytyvät tukisäätiön nettisivuilta.

TKK:n kannustestipendit jatko-opiskelijoille

TKK myöntää 1000 – 3000 euron kannustusstipendejä jatko-opiskelijoille esimerkiksi jatkotutkintoon liittyvien teoreettisten opintojen suorittamisesta tietyssä ajassa, hyväksytystä väitöskirjasta sekä suoritetusta tohtorin tutkinnosta.

Linkkejä rahan lähteille

  • ­Kansainvälisen henkilövaihdon keskus CIMO www.cimo.fi

Opintotuki ja toimeentuloturva

Tässä osiossa on käsitelty opintotuki- ja toimeentuloturva-asioita jatko-opiskelijan näkökulmasta. Jatko-opintojen rahoitusta esimerkiksi tutkijakoulutuksen tai apurahojen avulla käsitellään täällä.

Jatko-opiskelijan opintotuki

Myös jatko-opiskelija voi saada opintotukea.
Kaikkia korkeakouluopintoja varten opintotukea voi saada enintään 70 kuukauden ajan. (Tukiajan laskennassa otetaan huomioon vain korkeakouluopintoihin käytetyt tukikuukaudet, joina opiskelija on saanut opintorahaa tai aikuisopintorahaa.)

Jatko-opiskelijan opintotukiaikana on tällöin 70 tukikuukautta vähennettynä aiemmin korkeakouluopintoihin käytetyillä tukikuukausilla.

1.8.2005 tai sen jälkeen jatko-opinto-oikeuden saaneilla tukiaika voi kuitenkin olla enintään 46 tukikuukautta. 46 kuukauden opintotukiaika johtuu siitä, että uudessa tutkintorakenteessa tekniikan tohtorin tutkinto on mitoitettu laajuudeltaan nelivuotiseksi, ja että tutkintokohtainen opintotukiaika lasketaan korkeakouluopinnoissa kaavalla ”tutkinnon laajuus vuosina * 9 opintotukikuukautta + 10 opintotukikuukautta = opintotukikuukausien maksimimäärä”.

Opintotukea nostavan jatko-opiskelijan on syytä kiinnittää erityistä huomiota tulorajoihin. Jatko-opintoihin myönnetyt verottomat apurahat vaikuttavat tulorajoihin veronalaisten ansio- ja pääomatulojen sekä veronalaisten etuuksien lisäksi.

Lisätietoa opintotuesta

Jatko-opiskelijan työttömyysturva

Tieteen- ja taiteentekijöiden työttömyys- ja muuta sosiaaliturvaa ollaan ajanmukaistamassa lähitulevaisuudessa. Kevään 2008 aikana Työ- ja elinkeinoministeriö on uusinut luovissa ammateissa toimivien (esimerkiksi tutkijoiden) työttömyysturvalain soveltamisohjeita. Tämän lisäksi taiteilijoiden ja tieteilijöiden asioihin perehtyneiden työvoimaneuvojien verkosto on aloittanut toimintansa.

Ohjeistuksen myötä esimerkiksi apurahakautta ei enää rinnasteta yrittäjyydeksi. Apurahan päättymisen jälkeen voi siis päästä heti työttömyysturvan piiriin. Suuri muutos on myös se, että uuden ohjeistuksen myötä tieteellisen tai taiteellisen toiminnan lopettamis- ja keskeyttämistilanteissa siirrytään etukäteisvalvonnasta jälkikäteen tapahtuvaan valvontaan. Tällöin päätös työttömyysturvan piiriin kuulumisesta perustetaan jatkossa hakijan omaan ilmoitukseen toiminnan laajuudesta ja sitovuudesta. Lisäksi tutkijakoulutettavan työ määritellään uudessa ohjeistuksessa nimikkeestä riippumatta normaaliksi palkkatyöksi, jota arvioidaan samoin perustein kuin muutakin työsuhteessa tehtyä määräaikaista työtä. Tutkijakoulutuksesta työttömäksi joutuva on siis oikeutettu työttömyysturvaan samoilla ehdoilla ja edellytyksillä kuin muutkin palkkatyön tekijät.

Lisätietoa tutkijan toimeentulosta ja työttömyysturvasta