Haalarit
Haalareita pidetään yleisesti teekkareiden tunnusmerkkinä siinä missä tupsulakkiakin. Pääosin teekkareiden ansiota onkin alkujaan Ruotsalaisen haalarikulttuurin laajamittainen rantautuminen Suomeen 1980-luvun alkupuolella. Sittemmin haalareiden käyttö on levinnyt yleisesti kaikkien opiskelijoiden keskuuteen. Valitettavasti haalareissaan joskus julkista pahennusta herättävät opiskelijat ovat tavallisen kadunmiehen silmissä yleensa aina teekkareita.
Huolimatta leimautumisen ja negatiivien huomion riskistä, haalarit ovat edelleen suosittu asuste Otaniemessä. Haalari on juhliessa käytännöllinen ja ekskursiolla edustusasu, jota kannetaan ennen kaikkea suurella ylpeydellä!
Haalareiden koodit
Otaniemen killoilla ja osakunnalla on kullakin omat, eriväriset haalarinsa. Lisäksi haalarin muusta värityksestä poikkeava hiha tavallisesti ilmaisee kantajansa tutkinto-ohjelman. Haalarin lahje vaihdetaan usein seurustelukumppanin kanssa ja muita haalarin osia esimerkiksi rakkainpien ystävien kanssa.
Haalarit koristellaan kangasmerkeillä - lähes jokaisella yhdistyksellä on omansa. Haalarimerkkejä teetetään myös merkittävimmistä tapahtumista. Merkkejä kerätään ja vaihdetaan ahkerasti - haalarimerkkien vaihto onkin kätevä jäänmurtaja lähetyttäessä esimerkiksi vastakkaisen sukupuolen edustajaa. Haalarimerkkien määrä vaihtelee muutamista satoihin ja kertoo miten pitkään ja aktiivisesti haalarin kantaja on osallistunut opiskelijaelämän riemuihin.
Otaniemen tavallisimmat teekkarihaalarit:
- Arkkitehtikilta: valkoinen
- Automaatio- ja systeemitekniikan kilta: violetti
- Fyysikkokilta: valkoinen
- Informaatioverkostojen kilta Athene: metsänvihreä
- Kemistikilta: punainen
- Koneinsinöörikilta: vaaleanpunainen
- Maanmittarikilta: mattamusta, kiinteistötalouden lukijoilla viininpunainen hiha, geomatiikan lukijoilla vihreä
- Puunjalostajakilta: keltainen
- Rakennusinsinöörikilta IK: tummansininen, ympäristö- ja yhdyskuntatekniikan lukijoilla vihreä hiha, kiinteistöjohtamisen lukijoilla viininpunainen
- Sähköinsinöörikilta: valkoinen, bioinformaatiotekniikan lukijoilla mustia laikkuja
- Tietokilta: kiiltävän musta
- Tuotantotalouden kilta Prodeko: valkoinen, lahkeissa, hihoissa ja olkapoleteissa sateenkaariraidat
- Vuorimieskilta: sininen
- Teknologförening: tummanpunainen
Aktiivisesta osallistumisesta TKY:n teekkarijaoston tai sen alaisten toimikuntien toimintaan vuoden ajan palkitaan jaoston tai toimikunnan nyörillä. Nyörin myöntää teekkarijaoston puheenjohtaja, TKY:n hallituksen teekkarivastaava. Nyöri kulkee oikean olkapään yli ruoikkuen vasemmalla lanteella. Teekkarijaosto 2007 uudisti nyöriohjesääntöä 17.12.2007
Nykyisin käytössä olevat nyörit:
- Fuksitoimikunta: tummansininen (ennen persikanvärinen)
- ISOhenkilötoimikunta: vaaleansininen
- Isännistö & Emännistö: tummanvihreä
- Liikuntatoimikunta: viininpunainen
- Juhlatoimikunta: vaaleanpunainen
- Kulttuuritoimikunta: hopea
- Museotoimikunta: kulta
Historiaa
(Lähde: Matti "3m" Änkön sivut: http://iki.fi/3m/haalari/)
Haalarit on otettu käyttöön teekkaritempausten yhteydessä jo 1950-luvulla. Laajempaa julkisuutta haalarit saivat, kun TKY muutti 1966 Polilta Helsingistä Otaniemeen Dipoliin ja muuttomiehet käyttivät muuttotempauksen yhteydessä vaalean ruskeita haalareita. Tempauksen organisoijat lahjoittivat neljät näistä haalareista TKY:lle Dipolin 40-vuotisjuhlien yhteydessä 6.10.2006.
Varsinainen haalarikulttuuri syntyi Ruotsissa 1970-luvulla ja rantautui Suomeen 1980-luvun alussa. Ensimmäiset kiltahaalarit Otaniemessä hankittiin lukuvuonna 1982-1983. Haalareiden käyttö yleistyi nopeasti ja vuoteen 1985 mennessä haalarit olivat jo vakiinnuttaneet asemansa teekkareiden asusteena ja niiden käyttö oli jo levinnyt yliopisto-opiskelijoidenkin keskuuteen.
Haalarin hankkiminen
Killat organisoivat haalareidensa hankkimisen itsenäisesti. Voit tiedustella haalarin hankkimisesta oman kiltasi fuksikapteenilta tai hallituksen jäseniltä. TKY:llä ei ole omaa haalaria.
TKY:n haalarimerkit
TKY:n haalarimerkin voit osaa 2 euron hintaan TKY:n sihteeristön teekkaripalvelusta. Myynnissä on myös TKY:n järjestämien tapahtumien merkkejä.