Teekkarilakki
Yhteiset työt, omalaatuiset perinteet sekä luja yhteenkuuluvuuden tunne tuovat usein mukanaan ajatuksia yhteisistä tunnusmerkeistä. Kautta aikojen erilaisten akateemisten yhteisöjen jäsenet ovat erottautuneet muusta kansasta käyttämällä omia tunnuksiaan, kuten sormuksia tai päähineitä, eivätkä teekkaritkaan ole tässä suhteessa poikkeus. Teekkarikansan vanhimpia tunnusmerkkejä on se tunnetuin, teekkarilakki.
Teekkarilakki herättää ulkopuolisissa erilaisia, useimmiten positiivisia ajatuksia. Vanhemman naishenkilön mieleen tulevat riehakkaan iloiset naamiaiset Vanhalla Polilla, jollekulle muulle vaikkapa Kukan päivän viestit, joita teekkarit luovuttavat joka vuosi asianmukaisin seremonioin kukanpäivänä Helsingin herroille. Painaessaan teekkarilakin päähänsä ensimmäistä kertaa vappuyönä tulee fuksista osa sitä yli satavuotista historiaa, jota lakki edustaa. Niinpä onkin syytä muistaa, ettei teekkarilakki ole lupa huonoon käytökseen, vaan iloisen herrasnaisen ja -miehen merkki.
Lakki
Teekkarilakki on ylioppilaslakkia muistuttava kuusikulmainen päähine, jonka päällinen on valkoista samettia. Lakin reunus on mustaa samettia ja lippa kiiltonahkaa (nyk. muovia). Lakin päällisen keskelle on kiinnitetty musta tupsu, joka roikkuu lakin oikean reunuksen yli.
TKY:n teekkarilakin tunnistaa tekniikanpunaisesta vuoresta ja halkaisijaltaan noin 15 mm suuruisesta kokardista, joka on pienennös TKY:n tunnuksesta. TF:n (TKY:n ruotsinkielinen osakunta) teekkarilakissa kokardin halkaisija on 25 mm ja vuoren väreinä ovat osakunnan värit (tekniikanpunainen-keltainen-tekniikanpunainen).
Teekkarilakkia saa käyttää historiallisista syistä ainoastaan kesäkuukausien ajan, eli 1.5.-30.9. Kesäkuukausien ulkopuolella tapahtuvaa lakin käyttöä varten tulee anoa lupa TKY:n teekkarijaostolta.
Historiaa
Ensimmäiset viralliset maininnat teekkarilakista ovat vuodelta 1874. Teknillisen reaalikoulun oppilaiden valitsema kuntalakki tuli tällöin yleiseen käyttöön. Kolme vuotta myöhemmin lakin ulkomuotoa hieman muutettiin, minkä jälkeen se muistutti paljon nykyistä ylioppilaslakkia. Kokardina oli hopeinen hammasratas.
Vuonna 1884 liitettiin lakkiin tupsu. Samalla ehdotettiin otettavaksi käyttöön erilaiset lakit kesä- ja talvikausiksi. Kesälakki saavutti kuitenkin suuremman suosion, ja se jäi varsinaiseksi kuntalakiksi.
Vuonna 1891 päätettiin, että tupsun voi halutessaan jättää poiskin, mutta jo kaksi vuotta myöhemmin päätös kumottiin ja teekkarilakki sai nykyisen muotonsa. Vuonna 1993 vietettiin siis teekkarilakin 100-vuotisjuhlaa.
Polyteekkarilakki – tupsulakki – sai valkoisen, tekniikkaa symboloivan kuusikulmaisen samettipäällyksen. Lakin päälle kiinnitettiin musta silkkitupsu siten, että se riippui lakin oikeasta reunasta. Edessä, keskellä mustaa samettireunusta oli yhdistyksen kultainen merkki. Halkaisijaltaan 15-millisen merkin muodostaa hammasratas, jota ympäröi puoliksi tammenlehväseppele. Hammasrattaan sisälle on sijoitettu kolmioviivoitin, harppi, vasara ja sisätulkki.
Teekkarilakin käyttöoikeus periytyi ylioppilaskunnalle sen edeltäjiltä. Aluksi lakki oli yleisessä käytössä, mutta kieliriitojen myötä Teknologföreningen valitsi itselleen huhtikuussa 1923 osakuntalakin, jossa oli erottavana tunnuksena suurempi kokardi sekä punakultainen vuori. Tällaista lakkia TF:n jäsenet käyttävät tänäkin päivänä.
Teekkarilakin hankkiminen
Teekkarilakin voi saada ainoastaan vähintään yhden lukuvuoden läsnä ollut TKY:n jäsen. Fuksipisteensä kerännyt fuksi saa lakkinsa vappuna, muut aikaisintaan äitienpäivän jälkeisenä maanantaina TKY:n sihteeristöstä. Tarkemmat ohjeet lakin tilauksesta saat fuksikapteeneilta.
Lisätietoja antaa ja ongelmatilanteissa opastaa Tuula Ilmes teekkaripalvelusta, puh. (09) 468 2152.