på svenska in english

TKY

Teekkarius

Teekkarius on identiteetti, joka muodostuu Teknillisen korkeakoulun opiskelijalle tämän opiskelun sekä kilta-, yhdistys- ja ylioppilaskuntatoiminnan ansiosta.  Keskeinen osa teekkariutta on myös teekkareiden perinteiden ja historian tunteminen sekä kokeminen omakseen. Teekkarius on yhteisöllistä - toiminnan ja historian tuntemuksen kautta teekkari tuntee voimakasta yhteenkuuluvuutta nykyisten ja entisten teekkareiden kanssa.

Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla teekkari. Teekkarius muodostuu henkilökohtaisten kokemusten kautta ja kukin toteuttaa sitä omalla tavallaan. Tällä sivulla on esitelty teekkariuteen yleisesti liitettäviä asioita.

Teekkarilakki

Teekkarilakki on ylioppilaslakkia muistuttava kuusikulmainen päähine, jonka päällinen on valkoista samettia. Lakin reunus on mustaa samettia ja lippa kiiltonahkaa (nyk. muovia). Lakin päällisen keskelle on kiinnitetty musta tupsu, joka roikkuu lakin oikean reunuksen yli. Teekkarilakin kokardina on TKY:n tunnus.

Teekkarilakki herättää ulkopuolisissa erilaisia, useimmiten positiivisia ajatuksia. Vanhemman naishenkilön mieleen tulevat riehakkaan iloiset naamiaiset Vanhalla Polilla, jollekulle muulle vaikkapa Kukan päivän viestit, joita teekkarit luovuttavat joka vuosi asianmukaisin seremonioin kukanpäivänä Helsingin herroille. Painaessaan teekkarilakin päähänsä ensimmäistä kertaa vappuyönä tulee fuksista osa sitä yli satavuotista historiaa, jota lakki edustaa. Niinpä onkin syytä muistaa, ettei teekkarilakki ole lupa huonoon käytökseen, vaan iloisen herrasnaisen ja -miehen merkki.

Lue lisää ->

Haalarit

Haalareita pidetään yleisesti teekkareiden tunnusmerkkinä siinä missä tupsulakkiakin. Pääosin teekkareiden ansiota onkin alkujaan Ruotsalaisen haalarikulttuurin laajamittainen rantautuminen Suomeen 1980-luvun alkupuolella. Sittemmin haalareiden käyttö on levinnyt yleisesti kaikkien opiskelijoiden keskuuteen. Valitettavasti haalareissaan joskus julkista pahennusta herättävät opiskelijat ovat tavallisen kadunmiehen silmissä yleensa aina teekkareita.

Huolimatta leimautumisen ja negatiivien huomion riskistä, haalarit ovat edelleen suosittu asuste Otaniemessä. Haalari on juhliessa käytännöllinen ja ekskursiolla edustusasu, jota kannetaan ennen kaikkea suurella ylpeydellä!

Lue lisää ->

Teekkarinauha

Aktiivisesti ylioppilaskunta-, kilta- tai osakuntatoiminnassa mukata olevat teekkarit osallistuvat usein akateemisiin juhliin, joiden luonteeseen ei todellakaan sovi haalareihin pukeutuminen. Näissä tilaisuuksissa juhlan arvokkuus määrää pukeutumisen: Pöytäjuhliin eli sitseihin pukeudutaan usein arkipukuun ja cocktail-mekkoon, vuosijuhliin tai muihin arvokkaampiin tilaisuuksiin täyspitkään iltapukuun ja frakkiin tai juhlapukuun. Juhla-asuisen teekkarin tunnistaa hänen arvokkuudella kantamastaan teekkarinauhasta.

Teekkarinauha on 20 mm levyinen tekniikan punainen nauha, jota koristaa kummassakin reunassa kaksi 3 mm levyistä, nauhan suuntaista valkoista raitaa.

Lue lisää ->

Käytöstavat

Teekkareilla ei ole varaa liata mainettaan kanssaopiskelijoiden keskuudessa  epäasiallisella käyttäytymisellä. Sulavalla ja tyylikkäällä käytöksellä on hyvä erottua positiivisesti - hyvät käytöstavat ovat aina huomattavasti paremmat kuin huonot.

Käyttäytymiseen on perinteisesti kiinnitetty paljon huomiota teekkareiden keskuudessa. Viime vuosituhannen loppupuolelle asti naisten osuus teekkareista on ollut hyvin vähäinen, joten tavallisesti ulkopuolisille naisseuralaisille haluttiin jättää herrasmiesmäiselllä käytöksellä niin hyvä kuva teekkareista kuin mahdollista. Herrashenkilön käytös ja akateemisen etiketin tunteminen ovat edelleenkin aidon teekkarin tunnusmerkki.

Lue lisää ->  

Laulukulttuuri

Laulaminen on tärkeä osa teekkareiden juhlimista. Yhdessä lauletaan erityisesti vuosijuhlissa sekä vapaamuotoisemmissa pöytäjuhlissa eli sitseillä, joissa laulaminen on yleensä keskeinen osa illan ohjelmaa. Laulamista harjoitetaan paljon myös vapaamuotoisemmissa tilaisuuksissa, kuten saunailloissa.

Laulettavat laulut ovat tavallisesti perinteisiä teekkarilauluja tai yleisakateemisia juhla- tai juomalauluja. Isänmaallisia- tai maakuntalauluja lauletaan teekkareiden juhlissa harvemmin. Rakkaimmat laulut ovat usein vanhoja ja ne laulelaan lähes rituaalinomaisella hartaudella. Laulujen merkitys teekkariyhteistön lujittajina on korvaamattoman arvokas.

Lue lisää ->

Tempaukset 

Tempaukset ovat teekkareiden tapa vaikuttaa maailman menoon pilke silmäkulmassa, mutta kuitenkin tosissaan. Tempauksessa on kyse hyödyntää teekkareiden joukkovoimaa ja herättää suuren yleisön mielenkiinto johonkin yleiseen ongelmaan. Tempauksissa on myös usein kerätty rahaa yleishyödylliseen tarkoitukseen.

Lue lisää ->

Jäynät

Jäynä on huumorimielessä tehty harmiton ilkivaltainen teko, jonka jonka tarkoituksena on hauskuuttaa tekijöitään mutta myös ennen kaikkea jäynäyksen kohteeksi joutuvaa tahoa. Jäynä ei koskaan saa aiheuttaa mielipahaa tai aineellista vahinkoa.

Lue lisää ->