Asumisen ohjesääntö
I Luku. Yleistä
1 § Soveltamisala
Tätä ohjesääntöä noudatetaan Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan omistamissa opiskelija-asuinkiinteistöissä, ellei ylioppilaskunnan säännöissä toisin mainita.
Tässä ohjesäännössä Teekkarikylällä
tarkoitetaan ylioppilaskunnan omistamia Espoon Otaniemen kampusalueella
sijaitsevia asuinkiinteistöjä. Poikamieskylällä tarkoitetaan Teekkarikylässä
sijaitsevia kiinteistöjä TKY 1-6, TKY 8 ja TKY 20 (raput b, d, e). Perhekylällä
tarkoitetaan Teekkarikylässä sijaitsevia kiinteistöjä TKY 9-12 ja TKY 20 (raput
a, c). Tässä ohjesäännössä Heinävaaralla tarkoitetaan ylioppilaskunnan Espoon
Leppävaarassa omistamaa asuinkiinteistöä.
2 § Toimielimet
Teekkarikylän hallinnon toimielimet ovat taloustoimikunta, kyläsenaatti ja sen asuntotoimikunta sekä tilakehitystoimikunta, talokokoukset ja linnanisännät. Heinävaaran hallinnon toimielimet ovat taloustoimikunta, kyläsenaatti ja sen asuntotoimikunta sekä tilakehitystoimikunta, talokokous ja linnanisäntä.
3 § Asuntotoimisto
Teekkarikylän ja Heinävaaran käytännön asioita hoitaa asuntotoimisto, jota johtaa taloustoimiston esimies.
II Luku. Asuntojen haku
4 § Asukkaat
Ylioppilaskunnan asuntoja ovat oikeutettuja hakemaan kaikki ylioppilaskunnan jäsenet sekä työntekijät. Ylioppilaskunnan jäsenille osoitetaan ns. poikamiesasuntoja taloista TKY 1-6, TKY 8, TKY 20 (raput b, d, e) tai TKY Heinävaara tai ns. perheasuntoja taloista TKY 1, TKY 9-12, TKY 20 (raput a ja c) tai TKY Heinävaara. Lisäksi voidaan myöntää erillisestä hakemuksesta ns. kaveriasuntoja. Työntekijöille osoitetaan asuntoja taloustoimikunnan päätösten mukaisesti. Tästä ryhmityksestä voi kyläsenaatin asuntotoimikunta tehdä poikkeuksia perustelluista syistä.
Poikamiesasunnoissa vuokralaisen ja perheasunnoissa vähintään yhden vuokralaisen tulee olla ylioppilaskunnan jäsen. Kaveriasunnoissa kaikkien vuokralaisten tulee olla ylioppilaskunnan jäseniä. Näistä voi kyläsenaatin asuntotoimikunta tehdä poikkeuksia erittäin painavista syistä.
5 § Asuntoihin haku
Asuntoihin on jatkuva haku. Ensimmäisen vuoden opiskelijoille haku alkaa heti, kun opiskelupaikka on varmistunut. Tämän niin sanotun fuksihaun hakemuksen viimeisen jättöpäivän määrää asuntotoimikunta.
6 § Hakumenettely
Asuntoja haetaan asuntotoimikunnan vahvistamalla asuntohakemuskaavakkeella, johon hakijan on oheistettava sen vaatimat liitteet. Asukkaan siirtyessä ylioppilaskunnan asunnosta toiseen huoneenvuokralain mukaista irtisanomisaikaa ei sovelleta.
III Luku. Asukkaiden valinta
7 § Valintaperusteet
Asukkaiden valinnan perustana ovat valtioneuvoston määrittämät aravatulorajat ja omaisuusrajat sekä hakijan asunnon tarve. Nämä huomioidaan tämän ohjesäännön ja kyläsenaatin asuntotoimikunnan hyväksymän asukkaiden valintaohjeen mukaan.
8 § Perheasunnot
Valittaessa asukkaita perheasuntoihin kaikki parisuhteessa elävät henkilöt asetetaan samaan asemaan.
IV Luku. Vuokrasuhdetta koskevat yleismääräykset
9 § Asumisaika
Vuokralaisella on oikeus asua ylioppilaskunnan asunnossa siihen asti, kun hän on ollut korkeakoulun kirjoilla viisi (5) lukuvuotta ensimmäisestä diplomi-insinööri-, arkkitehti- tai maisema-arkkitehtitutkintoon kuuluvasta läsnäolovuodesta luettuna. Kuitenkin jos vuokralainen on saanut Teknilliseen korkeakouluun vain ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamisoikeuden, asumisaika on kaksi (2) lukuvuotta ensimmäisestä läsnäolovuodesta luettuna. Näitä asumisaikoja sovelletaan, ellei ohje-säännön kohdasta 17 § muuta johdu. Lapsiperheille asumisaikaa myönnetään kaksi (2) vuotta lisää. Pitkäaikaisen sairauden, pitkäaikaisen ulkomailla opiskelun tai harjoittelun tai muun vastaavan syyn perusteella voi asuntotoimikunta poiketa edellä mainituista määräajoista. Asumisaikaa voidaan jatkaa erillisestä hakemuksesta enintään yhdeksi (1) vuodeksi kerrallaan. Asumisoikeusaikana suoritettu varusmies- tai siviili-palvelus pidentää asumisoikeutta palvelusajan mukaisesti. Varusmies- tai siviilipalveluksen suorittavan vuokralaisen tulee kirjallisesti luopua asunnostaan palveluksen suorittamisen ajaksi. Tämän jälkeen hänellä on oikeus saada hallintaansa entistä asuntoaan vastaava asunto.
10 § Vuokrasopimus
Vuokrasopimus ylioppilaskunnan ja vuokralaisen välille tehdään aina kirjallisesti kahtena (2) kappaleena, joista yksi tulee kummallekin osapuolelle. Vuokrasopimus on voimassa toistaiseksi, ellei muuta sovita.
11 § Vakuusmaksu
Jokaisen asukkaan on ennen asunnon luovutusta maksettava ylioppilaskunnalle vakuusmaksu, jonka suuruuden kyläsenaatin asuntotoimikunta vahvistaa vuosittain keväällä. Vuokralainen saa asunnon haltuunsa vasta sen jälkeen, kun hänellä on esittää maksukuitti vakuusmaksun maksamisesta. Asuntoon muuttaessaan vuokralainen on velvollinen tarkistamaan huoneen ja irtaimiston kunnon ja ilmoittamaan asuntotoimistoon havaitsemistaan vioista ja puutteista. Vuokralaisen muutettua pois vakuusmaksu palautetaan vasta sitten, kun huoneen ja irtaimiston kunto on tarkistettu ja todettu tyydyttäväksi. Edelleen vakuusmaksun palautus edellyttää, että vuokralaiselta ei jää maksamattomia vuokria tai muita maksuja rästiin. Vuokranantaja voi vuokralaista kuulematta käyttää vakuusmaksua vuokralaiselta perittävien saataviensa kuittaamiseen. Vakuusmaksun maksamisvelvollisuus koskee myös lyhytaikaisia vuokrasuhteita.
12 § Asunnon ottaminen väliaikaisesti muuhun käyttöön
Ylioppilaskunta voi edustajiston päätöksellä ottaa poikamieskylän asunnon käyttöönsä enintään kolmeksi (3) kuukaudeksi ajalla 1.6.–31.8. ilmoittamalla siitä vuokralaiselle kirjallisesti 1.1. mennessä. Asukkaalta ei peritä vuokraa käyttöönottoajalta.
13 § Asukkaan siirtäminen
Mikäli ylioppilaskunnan asuntoloiden tarkoituksenmukainen käyttö sitä vaatii, on asuntotoimikunnalla oikeus siirtää vuokralainen korkeintaan kahdesti (2) lukuvuoden aikana vastaavanlaiseen asuntoon.
14 § Jälleenvuokraaminen
Korkeintaan neljän (4) kuukauden kesäkuukausille 1.5.–31.8. tai 1.6.–30.9. sijoittuvalle ajanjaksolle voi vuokralainen itse jälleenvuokrata asunnon ilmoittamalla siitä kirjallisesti asuntotoimistolle viimeistään jälleenvuokraussuhteen alkua edeltävän kuukauden loppuun mennessä. Vastuu asunnon kunnosta ja vuokrasta jää varsinaiselle vuokralaiselle. Asunnosta ei saa periä korkeampaa vuokraa kuin mitä asukas itse maksaa. Väärinkäytökset ovat riittävä peruste irtisanomiselle. Asuntotoimikunta voi kirjallisesta hakemuksesta ja erityisen painavista syistä antaa vuokralaiselle luvan jälleenvuokraamiseen myös muina ajanjaksoina tai pidemmäksi ajaksi kuin tämän pykälän ensimmäisessä momentissa on mainittu.
15 § Asumisoikeuden tarkistus
Vuokralainen sitoutuu vuosittain ja muulloinkin asuntotoimiston pyynnöstä antamaan asuntotoimistolle tiedot asumisoikeuteen vaikuttavista seikoista asumisoikeuden tarkistamista varten. Asumisoikeuden tarkistamisen yhteydessä asuntotoimikunta voi sanoa vuokrasopimuksen irti vuokralaisen kanssa erityisesti, mikäli:
- vuokralainen on lopettanut opintonsa Teknillisessä korkeakoulussa;
- vuokralainen ei ole enää ylioppilaskunnan jäsen;
- tässä ohjesäännössä kohdassa 9 § mainitut määräajat täyttyvät;
- ei ole suorittanut kahdeksaatoista (18) opintopistettä Teknillisessä korkeakoulussa edellisenä lukuvuotena Teekkarikylän tai Heinävaaran asukkaana.
- vuokralainen ei asumisoikeuden tarkistuksen yhteydessä anna asuntotoimistolle asumisoikeuden tarkistamiseksi välttämättömiä tietoja.
Opintoviikot muutetaan opintopisteiksi käyttäen kerrointa 1,8.
16 § Irtisanominen
Vuokrasopimus voidaan molemmin puolin sanoa irti huoneenvuokralaissa säädetyn irtisanomismenettelyn mukaisesti.
17 § Muuttopäivän siirto
Mikäli asukas on irtisanottu muuttamaan asunnostaan tiettynä päivänä, voi asuntotoimikunta sopia muuttopäivän siirrosta asukkaan kanssa. Perusteluna tälle siirrolle tulee olla se, että asukas voi osoittaa muutosta aiheutuvan huomattavia vaikeuksia tai että asukas joutuu hankkimaan uuden asunnon kohtuuttoman lyhyeksi ajaksi esimerkiksi muualle muuttamisen tai oman asunnon valmistumisen vuoksi, tai että asukkaalla on esitettävänään muita erittäin painavia syitä muuttopäivän siirrolle. Muuttopäivää voidaan siirtää korkeintaan yhdellä (1) vuodella.
V-luku Erityisiä määräyksiä
18 § Päätöksistä valittaminen
Valitukset, oikaisu- ja tarkistuspyynnöt tulee ensisijaisesti kohdentaa päätöksen tehneelle toimielimelle siten kuin asianomaista toimielintä koskevissa ohjesäännöissä ja työjärjestyksissä säädetään
19 § Ohjesäännön muuttaminen ja voimaantulo
Muutoksia tähän ohjesääntöön voidaan tehdä edustajiston kokouksessa ehdottomalla enemmistöllä.
Yhdessä asuntoloiden hallinto-ohjesäännön ja kyläsenaatin työjärjestyksen kanssa tällä ohjesäännöllä korvataan edustajiston 9. päivänä maaliskuuta 2006 hyväksymä Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan asuntoloiden ohjesääntö.
Tämä ohjesääntö astuu voimaan, kun edustajisto on sen hyväksynyt
--
Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan
edustajisto on hyväksynyt tämän ohjesäännön kokouksessaan 4/2007 19.4.2007.